مهرانگیز سالاری-مدرس-بین المللی-خوراک سنتی–محقق- مستند ساز

 

  • مهرانگیزسالاری: یک دستگاه به تنهایی نمیتواند حافظ فرهنگ و اصالت یک استان باشد، هرچند مجموعه میراث فرهنگی زحمات زیادی را برای حفظ و ترویج فرهنگ غذاهای بومی استان هرمزگان کشیده است ولی باید قبول کرد که منابع محدود یک اداره جوابگوی این مهم باشد و همه مدیران و مسئولین باید به هنرمندان این استان کمک کنند .
  • وی همچنین خاطرنشان کرد : اگر مسئولین استانی به فکر حفظ و ثبت هنر دست و غذای هرمزگان نباشند ، بزودی شاهد ثبت غذاهای هرمزگانی توسط استانهای دیگر خواهیم بود و این موضوع بسیار مهمی است .
  • حدود ده سال است که با میل و علاقه شخصی در زمینه غذاهای اصیل هرمزگانی تحقیق می کنم و توانستم مجموعه ای کامل و نفیس از انواع غذاهای هرمزگان گرد آورم ،
  • برای تکمیل این مجموعه تحقیقاتی به اکثرشهرها و روستاهای استان هرمزگان سفر کردم و ضمن تحقیق درباره پیشینه غذاهای بومی و محلی روش اصلی پخت آنها را نیزیادگرفتم ، و معتقد هستم غذاهای محلی هر شهر و استان قسمت اعظمی از فرهنگ آن استان به حساب می آید .
  • سالاری افزود : سالهاست که با هزینه شخصی و علاقه زیاد خودم ، وقت زیادی که صرف کرده ام و توانسته ام مجموعه ای کامل و جامع از تمام غذاها و نانهای هرمزگانی گردآوری کنم که این مجوعه در نوع خود بینظیر می باشد ، لذا بعنوان یک هرمزگانی که وقت و سرمایه خود را بخاطر علاقه شخصی صرف حفظ و ترویج عذاهای اصیل و بومی استان نموده است از همه مسئولین استدعا دارم به هر صورتی که ممکن است از هنرمندان این استان حمایت کنند ، همچنین از مسئولین انتظار دارم ؛ تدبیری اتخاذ نمایند که من بتوانم تحقیقات چندساله خودم را به علاقمندان رشته آشپزی نیز انتقال دهم . سالاری افزود لباس سنتی بالحجه ،گویش بندری از افتخارات من است و هرجای دنیا که باشم آن را به نمایش گذاشمه وخوراک هرمزگان راآموزش دادم .به امید روزی که بتوانیم ‌ خوراکها هرمزگانی را درمنوهای بین المللی به اسم خودهرمزگان جای دهیم
  • این مدرس آشپزی هرمزگانی در خصوص ثبت غذاهای اصیل هرمزگانی توسط دیگران ابراز ناراحتی کرد و اظهار داشت :

    متاسفانه نان توموشی هرمزگانی به نام اماراتی ها به ثبت خواد رسید ، همانطور که حلوای هلری را عمانی ها و نامش به حلوای عمانی تغییر کرد و یا هواری بریانی که غذای اصیل هرمزگانی بوده است به نام هندوستان میشناسیم، یا مثلا” تمرهندی که باید همه آگاهی داشته باشند که بهترین تمرهارا در بندرلنگه میتوان یافت و البته موارد زیادی از خوراک اصیل هرمزگانی ها توسط کشورهای همسایه و یا حتی استانهای همسایه به ثبت رسیده است ، لذا مجددا” از همه مسئولین استان هرمزگان استدعا دارم که برای حفظ و ترویج فرهنگ خوراک هرمزگان یاری رسان باشند .


  • از جمله افتخارات بانو مهرانگیز سالاری میتوان به :
  • عضو هیئت مدیره کانون امور بانوان ،
  • داور ملی مسابقات سفره ایرانی خوراک محلی هرمزگان،
  • مشاورمحقق خوراک ملی میراث فرهنگی وگردشگری استان هرمزگان،
  • آموزش دراموزشگاه ها،
  • سابقه چندین سال همکاری با رسانه های صمعی و بصری استان هرمزگان ،
  • افتخار حضور در برنامه جام جم معرفی خوراک و آموزش ،
  • مولف کتاب آشپزی سنتی استان ( که البته هنوز به چاپ نرسیده
  • امروز همه می‌دانیم که برای درست کردن یک خوراک خوش طمع و خوشمزه و پر رنگ و لعاب فقط گوشت و برنج علا کافی نیست موردی  که به ان عطر ومزه دهدو آن ادویه است.
    خانواده های مهمان نوازبندری(هرمزگانی) وجنوبی
    سنتها رو حفظ کرده اند و باعشق خاص به مهمان یا فرزندان، خانواده برای پخت خوراک تلاش میکنندچرا که تغذیه سالم تاثیرمستقیم برجسم وذهن و روح ما میگذارد وبرای داشتن فرزندانی سالم بیشتر وبیشتربه خوراک اهمیت داده وسنتها را به نسلهای آینده انتقال دهیم همانطوریکه ابن سینا فرموده است داروی من خوراک من وخوراک من داروی من است.
    باتشکر
    محقق خوراک هرمزگان 🙏🏻مهرانگیزسالاری
    تاریخچه مصرف ادویه به زمانی بر می‌گردد که انسان اهمیت حفظ و نگهداری از حیات پیچیده خود را درک کرد و تصمیم گرفت که زندگی کند.
  • انواع و اقسام ادویه‌
  • بیشتر آنها اکنون در آشپزخانه‌های ما مصرف می‌شوند به عنوان داروهای موثر و جاودانه ‌کننده حیات هستند.
  • همه می‌دانند که معروف‌ترین ادویه‌ها از هندوستان به دنیا شناسانده شده‌اند .
  • جالب است بدانیم که نخستین بار در قرن شانزدهم میلادی پرتغالی‌ها که از عرضه ادویه با قیمت‌های گزاف از سوی دولت ونیز به ستوه آمده بودند، تصمیم گرفتند از طریق دریا به شرق رفته و این محصول ارزشمند را خودشان تهیه کنند،درمسیر پیشروی خود به سوی هندوستان و یک سال بعد تنگه هرمز(جرون) در خلیج فارس‌…ادویه را هندوستانیها برای هرمزگان سوغات آوردند
    هرمنطقه از هرمزگان که سفرکنید
    عطرو بوی خاص ادویه ها به مشام میرسه
    هرمحله و هرمادرخونه دستورادویه خاص خودشوداره و مث راز اونو به دخترش انتقال میده
    بانوان هرمزگانی از گذشته هفتگی ادویه رو اماده میکردند و‌میگفتن اگه اماده کنیم برای مدت طولانی عطرش میپره و بهتره ادویه تازه مصرف بشه
    این نشان از سلیقه وکدبانوی بانوی سرا است.
    خوراک درهرمزگان به دلیل شرایط اقلیمی و جغرافیایی از اهمیت بالاییبرخوردار است.
    وبیشتر خوراکهای ما تند وتیزهست و هرکدوم طعم و مزه بی نظیر و با توجه به فصل های سال میتوان بهره برد.
    از ادویه های معروف هرمزگان میشه به ادویه پلویی .
  • ادویه ماهی.
  • ادویه تندوری اشاره کرد
    که ادویه پلویی باز انواع مختلف داره که به ادویه گبولی و پلو امامی اشاره میکنم.
  • که پرطرفدارترین خوراک هست و درمراسمهای مذهبی وجشنها پایه ثابت سفره جنوب هست…
    امکان نداره به بندرعباس سفرکنی و گبولی نخوری وطمع
    گبولی پلو خوشمزه ای هست از دیار (بندرلنگه و بندر کنگ )
    ادویه خوراک گبولی علاوه براینکه از دانه هل .چوب دارچین .جوزهندی .فلفل دانه سیاه .برگ بو .بادیان وزیره ها و….از پودرشده این ترکیبات هم استفاده میشه
    پلو امامی هم یکی از پلوه
  • ایی هست که عطر‌وطعم لذیذوظاهرزیبا اون فراموش نمیشه و‌ترکیب ادویه های درون این خوراک‌ بی نظیره و برای مراسمهای مذهبی ونذریها‌ درست میشه دونه های فلفل سیاه درسته ونیم کوب میل اشتهارو چندبرابر میکنه
    نگم براتون 😊
    مابندریااا ادویه رو‌تو همه خوراکها استفاده میکنیم
    از سس مهیاوه گرفته تا ترشی ها شیر چای ،انواع نانها حلواها تا چای هواری ‌خوشعطر
    وهرکدام از این ادویه ها علاوه برعطری که میده ونشاط اورهست خواص درمانی داره
    حالا که از ادویه گفتم دستور ی ادویه عالی ماهی رو میگم به شما تا بتونین تجربه ادویه خوب بندری و داشته باشین
  • خیلیا با بوی زهم ماهی مشکل دارن
    وبرای اینکه ی ماهی لذیذ درست کنن ابتدا به ماهی نمک میزنن و میزارن کاملا طعم دار بشه بعد ماهی رو شسته کاملا خشک که شد به اون تخم گشنیز نیم کوب شده و فلفل قرمز آب لیمو تازه و میزارین عطر وطعم بگیره به مدت نیم ساعت
    ارد گندم مقداری زردچوبه فلفل قرمز ادویه ماهی و مقدار خیلی کم نمک باهم ترکیب کنید کاملا و ماهیها رو درون آرد ادویه دار‌آغشته کرده و‌در روغن داغ سرخ کنید (مراقب باشید حرارت متوسط باشد کاملا مغزپخت شود)
    ی نمونه از ترکیب ادویه ماهی:
    تخم‌‌ گشنیز-پاپریکاقرمز-جوزهندی-زیره سیاه-فلفل سیاه-زردچوبه-دارچین

http://www.fargan.ir/2017/06/23/%da%af%db%8c%d8%a7%d9%87%d8%a7%d9%86-%d8%af%d8%a7%d8%b1%d9%88%db%8c%db%8c-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%ba%d8%a7%d9%86%d8%a7%d8%aa/

منتشرشده توسط

آذین

ارشتکس علاقه به تاریخ (ابنیه) شمال هرمزکان فارغان (فارغانات).

21 دیدگاه در “مهرانگیز سالاری-مدرس-بین المللی-خوراک سنتی–محقق- مستند ساز”

  1. باسلام ودرود برشما استاد بزرگ علم و تاریخ 🌹🌹
    وجود شما باعث افتخارپدلگرمی ماست
    به خود میبالیم که دردیارمان استادی چون شما داریم و از وجودتان لذت میبریم …
    سپاسگذارم که این صفحه گرانبها را دراختیار بنده قرار دادین تا بتوانم شاگردی کنم🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
    آرزوی من ترویج فرهنگ بی نظیر دیار پریزادگان هست وهرمزگان🌹🌹🌹

  2. باعرض درود و احترام به خانم سالاری:کاش در هر شهر و استانی این چنین زن وطن دوست و غیرتمند وجود داشت.به امید آن روز و سلامتی همیشگی برای خانم سالاری عزیز

    1. اقای بهروان فراز لطف بی دریغ جنابعالی متشکرم وظیفه ما درحفظ واحیای خوراک جنوب که سالم ترین خوراک میباشد باید کوشا باشیم وتشکر از جنابعالی

  3. بانام‌ویادخدا
    درودوعرض ادب
    همراهان ممنون از بازدیدشما عزیزان 🌹🌹
    وسپاس فراپان ازجناب بهروان فر بزرگوارلطف شما زیاد 🙏🏻🙏🏻

  4. با عرض سلام و احترام خدمت خانم سالارى عزیز و دوست داشتنى بابت همه زحماتى که میکشید بهتون خسته نباشید میمم براتون آرزوى موفقیت و سلامتى میکنم استاد عزیز(مهرى سالارى)

  5. باعرض سلام وخسته نباشید
    باعث افتخار استان وکشور هستید استاد
    من به شخصه بهتون میبالم وافتخار میکنم
    کمتر کسی چون شما پیدا میشه که داشته ها وتجربیاتش رو که حاصل سالها زحمت شبانه روزی است خیلی راحت دراختیار دیگران قرار میده کاش چون شما رو بیشتر داشته باشیم مهربانو

    1. درود برشما بانو مهربان و بامحبت
      وظیفست عزیزم
      خوشحالم دوستانی چون شما دارم و به عشق شما هست که دوس دارم تجربه هایی که دارم و باعشق بزارم 🙏🏻🌹🌹🌹

  6. خیلییی عالییی بود خصوصا بخش ادویه ها ، ممنون از اطلاعاتی که دادید و زحماتی که میکشید ، انشالله که این هنز نیز نزدمون بمونه و کشوراهای دیگه به نام خودشون تمام نکنن این هنر رو 🙏

    1. درود برشما هستی گل و مهربونم
      تاجایی که درتوان داشته باشم سنتها رو حفظ میکنم درکنارشما دوستان مهربان وعزیزم🌹🌹🙏🏻🙏🏻

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *